Niektóre produkty żywnościowe są szczególnie korzystne dla kobiet po 50 roku życia. Zalicza się do nich:

  • pomidory, banany, morele, awokado – szczególnie bogate w potas, regulujący ciśnienie tętnicze
  • jagody – bogate źródło antyoksydantów
  • warzywa zielonolistne, takie jak szpinak, jarmuż, rukola – bogate w wapń i witaminę K, które pomagają utrzymać właściwą mineralizację kości
  • tłuste ryby morskie: tuńczyk, makrela, śledź, łosoś, szprotka – doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega-3, działających korzystnie w profilaktyce chorób układu krążenia, zmniejszają stężenie trójglicerydów, są badania, z których wynika, że kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 pomagają zredukować uciążliwe uderzenia gorąca
  • soja – niektóre badania wskazują, że produkty bogate w izoflawony, mogą łagodzić objawy menopauzy; jeśli jednak ktoś w rodzinie chorował na nowotwór piersi, należy skonsultować z lekarzem zamiar wprowadzenia do diety izoflawonów sojowych
  • węglowodanowe produkty z pełnego przemiału oraz płatki owsiane – zawierają błonnik pokarmowy, który podobnie jak kwasy tłuszczowe n-3 PUFA zmniejszają stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL cholesterolu oraz regulują pracę przewodu pokarmowego
  • mleko, jogurt, kefir, maślanka – bardzo dobre źródło wapnia oraz bakterii probiotycznych; należy wybierać produkty ubogotłuszczowe, najlepiej bez dodatku cukru, warto pamiętać , ze z wiekiem spada tolerancja na laktozę dlatego zaleca się wprowadzenie nabiału o ograniczonej ilości laktozy
Please follow and like us:
Facebook
GOOGLE
https://dietafigura.pl/poznaj-produkty-dzieki-ktorym-kobiety-50-latwo-utrzymuja-wage-wlasciwym-poziomie/
TWITTER

3 dni GRATIS!

Wybierz dowolny typ diety na 30 dni, a 3 dni otrzymasz GRATIS!