Fleksitarianizm staje się coraz popularniejszy. Dieta fleksitariańska oznacza elastyczny wegetarianizm, czyli taki sposób odżywiania, w którym warzywa i owoce stanowią podstawowe składniki odżywiania, ale dieta ta dopuszcza od czasu do czasu spożywanie mięsa i ryb.
Dieta fleksitariańska – elastyczny wegetarianizm
Dieta fleksitariańska znana jest jako elastyczny wegetarianizm. To dobry sposób odżywiania dla osób, które chcą zadbać o zdrowie i dobry wygląd, działać profilaktycznie, a jednocześnie nie potrafią lub nie chcą całkowicie zrezygnować z mięsa.
Fleksitarianizm uwzględnia indywidualne preferencje, potrzeby i styl życia. Nie powodując wyrzutów sumienia.
Fleksitarianizm – historia nowego stylu odżywiania
Fleksitarianizm pojawił się po raz pierwszy w połowie lat 90-tych, jednak głośno zrobiło się o tej diecie w 2008 roku, a teraz podbija nasze serca. Fleksitarianizm został wybrany dietą roku 2019.
Elastyczne zasady – spokój sumienia – możesz jeść mięso i dbać o zdrowie.
Dieta fleksitariańska jadłospis
Fleksitarianizm nie zakłada szczególnego rygoru ani ścisłych zasad. Zachęca do stopniowego wymieniania mięsa na produkty roślinne w myśl zasady: „Jedz więcej warzyw, mniej mięsa”. Mniej mięsa oznacza 1-2-3 razy w tygodniu lub 1-2-3 w miesiącu – w tej kwestii ma jednoznacznych zasad. Nie trzeba przestrzegać żadnych ścisłych reguł, odstąpienie od których powodować może wyrzuty sumienia.
Czy fleksitarianizm pomaga schudnąć?
Oczywiście, że tak. Osoby, które spożywają głównie warzywa, produkty pełnoziarniste i owoce, zwykle dostarczają sobie dziennie mniej kalorii niż osoby na tradycyjnej diecie. Wiąże się to z uczuciem sytości po spożyciu posiłku złożonego z dużej ilości warzyw, który przy tym zawiera niewiele kalorii. Deficyt kaloryczny i nawet niewielka aktywność fizyczna powodują, że fleksitarianie łatwiej tracą na wadze.
Ponad to jedzenie mięsa oznacza z reguły przygotowywanie dań smażonych, a to oznacza dodatkowe kalorie na talerzu.
Jak dużo można schudnąć, odżywiając się w ten sposób, zależy od indywidualnych cech i możliwości. Podczas indywidualnej konsultacji nasz dietetyk (pod nr telefonu 500 011 326) pomoże ustalić Ci odpowiedni program i kaloryczność. Dobrze dobrany program żywieniowy pomoże tracić na wadze ok. 4-5 kg miesięcznie bez wyrzeczeń.
Korzyści z przejścia na fleksitarianizm
Jemy mnóstwo białka zwierzęcego, a niewiele białka roślinnego. A to właśnie właściwe proporcje między nimi są niezbędne do zachowania zdrowia. I trzeba pamiętać, że mięso, szczególnie wieprzowe oprócz białka zawiera sporo tłuszczu, dlatego jego ograniczenie w diecie obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, zmniejsza też ryzyko chorób serca, cukrzycy i nowotworów.
Natomiast regularne spożywanie warzyw, nasion roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych oraz ograniczenie żywności wysoko przetworzonej pomaga ochronić się przed chorobami cywilizacyjnymi.
Amerykańscy lekarze zaleca dietę fleksitariańską jako sposób na poprawę ogólnego stanu zdrowia i wyników badania krwi. Stosowanie diety opartej na warzywach:
- obniża masę ciała,
- reguluje ciśnienie krwi,
- obniża poziom glukozy i cholesterolu.
Lekarze szczególnie zalecają fleksitarianizm jako element leczenia nadciśnienia, cukrzycy, chorób układu krążenia i otyłości. Co ważne, ten sposób odżywiania przynosi korzyści zdrowotne bez konieczności całkowitego rezygnowania z mięsa.

Bądź FLEKSI! Przejdź na fleksitarianizm
Aby uznawać się za fleksitarianina, należy przestrzegać kilku podstawowych zasad:
- Oprzyj jadłospis na produktach pochodzenia roślinnego. Warzywa powinny stanowić podstawę wszystkich posiłków, a owoce powinny pojawiać się np. w postaci deseru.
- Wzbogać posiłki o kwasy omega -3.
- Jedz mniej mięsa. Tzn. jedz go mniej i jedz go rzadziej. Mięso ma stanowić tylko dodatek do Twojego jadłospisu.
- Wybieraj żywność dobrej jakości. Dotyczy to zarówno mięsa, tryb, nabiału jak i warzyw i owoców.
- Nie zapominaj o pestkach nasion i orzechów.
- Używaj świeżych ziół i dobrych przypraw.
Podpowiemy Ci jak w 3 krokach przejść do fleksitarianizmu
KROK 1
Talerz obróć o 180 stopni i zmień proporcje. Niech mięso zajmuje mniej miejsca, a uzupełniają je roślinne źródła białka: cieciorka, soczewica, bób, tofu, groch, rośliny strączkowe.
KROK 2
Poczuj Vege. Jedz 5 w pełni wegetariańskich posiłków. Wybierz je dowolnie, to nie musi być to koniecznie obiad. Na początek łatwe będzie śniadanie w postaci owsianki z orzechami czy bakaliami, razowe pieczywo z paprykarzem warzywnym lub z pastą z pieczonych warzyw.
KROK 3
Ogranicz ilość mięsa o połowę względem tego, co jadłeś na początku. Jeśli na obiady kupowałeś do tej pory na cały tydzień 1kg piersi teraz kup tylko 0.5 kg. Przygotuj z zapasem i przechowuj w lodówce po zawekowaniu kilka wegetariańskich dań – gotowych do odgrzania. Przydadzą się podczas zapracowanego dnia. Nie polecamy wykorzystywania gotowych dań z supermarketu – są konserwowane, wzbogacone glutaminianem sodu i sztucznymi barwnikami. W tej kwestii lepiej zaufać profesjonalistom i zamówić catering dietetyczny Dieta Figura.
Tagi: fleksitarianizm, dieta fleksitariańska, fleksitarianizm jadłospis, dieta fleksitariańska jadłospis, fleksitariańska dieta, fleksitarianizm dieta przepisy, fleksitarianizm przepisy