Niedobór laktazy jest podstawową przyczyną nietolerancji laktozy. Nietolerancję laktozy cechuje występowanie objawów klinicznych związanych z dysproporcją między ilością spożytej z żywnością laktozy a możliwością jej strawienia i wchłonięcia w jelicie.
Nietolerancja laktozy a wiek
Najwyższa aktywność laktazy występuje u noworodków i niemowląt w okresie karmienia piersią, później jej produkcja stopniowo zanika. Związane jest to ze zmianą sposobu odżywiania bowiem mleko matki zastępowane jest przez inne pokarmy. Laktaza staje się niepotrzebna. Z wiekiem ilość laktazy maleje, co może objawiać się nietolerancją laktozy.
Nietolerancja laktozy – objawy
- nudności,
- wzdęcia,
- przelewania w jelitach,
- uczucie pełności,
- kolka jelitowa,
- biegunka po około 30 minutach do 2 godzin po posiłku.
Istotne informacje w przypadku zmagań z nietolerancją laktozy
Poznaj zawartość laktozy w wybranych produktach:
- Mleko krowie 2 % – 4,7 gr,
- Kefir – 4,1 gr,
- Śmietana – 3,6 gr,
- Jogurt naturalny – 4,6 gr,
- Mleko odtłuszczone w proszku – 51 gr,
- Lody śmietankowe – 4,4 gr,
- Ser twarogowy – 3,2 gr,
- Mleko bezlaktozowe poniżej – 1 gr,
- Ser żółty laktozowy i ser żółty bezlaktozowy poniżej – 0,1 gr.
Produkty, które mogą zawierać laktozę:
W przypadku nietolerancji laktozy, należy wystrzegać się produktów, mogących zawierać laktozę. Są to między innymi:
- chleb, produkty piekarnicze,
- lody, czekolada mleczna,
- płatki i kasze zbożowe
- sosy do sałatek i sosów,
- puree ziemniaczane w proszku,
- płatki śniadaniowe i batony zbożowe,
- konserwy mięsne,
- naleśniki,
- sosy sałatkowe, majonezy,
- ziemniaki, zupy instant, ryż i makaron mieszanki,
- cukierki i inne przekąski,
- gotowe mieszanki do robienia naleśników, ciastek i ciasteczek,
- margaryna,
- zupy w proszku,
- niektóre leki, w których laktoza jest nośnikiem substancji działającej.
Czym zastąpić produkty mleczarskie w przypadku nietolerancji laktozy?
Nabiał jest dobrym źródłem białka, wapnia czy witamin B2 i B12. Z tego powodu należy pamiętać, aby włączyć do swojej diety:
- soję i produkty sojowe – tofu,
- mięso, drób, ryby, jaja
- ryby
- orzechy i nasiona
Należy również urozmaicić swoją dietę o produkty, zawierające dużo wapnia, czyli:
- mak niebieski 1266 mg
- wodorosty ok 400 mg
- sardynka w oleju 330mg
- mąka sojowa pełnotłusta 269mg
- sardynka w pomidorach 250mg
- amarantus, nasiona 248mg
- migdały 239mg
- tofu marynowane 220mg
- figi suszone 203mg
- len, nasiona 195 mg
- pietruszka, liście 193mg
- popping z amarantusa 188mg
- orzechy laskowe 186mg
- fasola biała sucha 163mg
- jarmuż 157mg
- żółtko jaja 147mg
- morele suszone 139mg
- orzechy pistacjowe 135mg
- słonecznik, nasiona 131mg
- sezam, nasiona 114mg
Laktoza w przemyśle spożywczym i jej wpływ na nietolerancję laktozy
Laktoza jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym. Jako że nie jest metabolizowana przez drożdże, nie daje mdłego smaku i powoduje brązowienie wypieków dodawana jest do:
- napojów,
- pieczywa,
- ciast w proszku,
- sosów w proszku,
- płatków śniadaniowych,
- wędlin i gotowych wyrobów mięsnych,
- leków
- środków wspomagających odchudzanie.
Już wiecie skąd pochodzi piękny kolor frytek kupowanych w fast foodach. Roczna produkcja laktozy w USA dla potrzeb przetwórstwa wynosi 300 mln kg rocznie.
Dowiedz się, czym jest błonnik pokarmowy w diecie i dlaczego warto zadbać o jego spożywanie, poznaj również nasze specjalistyczne diety oferowane w ramach cateringu dietetycznego!
Tagi: nietolerancja laktozy, tolerancja laktozy, laktaza, laktoza, produkty zawierające laktozę