Niedobór laktazy jest podstawową przyczyną  nietolerancji laktozy.

Nietolerancję laktozy cechuje występowanie objawów klinicznych związanych z dysproporcją między ilością spożytej z żywnością laktozy a możliwością jej strawienia i wchłonięcia w jelicie.

Najwyższa aktywność laktazy występuje u noworodków i niemowląt w okresie karmienia piersią, później jej produkcja stopniowo zanika. Związane jest to ze zmianą sposobu odżywiania bowiem mleko matki zastępowane jest przez inne pokarmy. Laktaza staje się niepotrzebna.

Z wekiem ilość  laktazy maleje co może objawiać się nietolerancją laktozy.

Objawy nietolerancji laktozy:

  • nudności,
  • wzdęcia,
  • przelewania w jelitach,
  • uczucie pełności,
  • kolka jelitowa,
  • biegunka po około 30 minutach do 2 godzin po posiłku.

Zawartość laktozy w 100 gr produktu:

  • Mleko krowie 2 % – 4,7 gr,
  • Kefir – 4,1 gr,
  • Śmietana – 3,6 gr,
  • Jogurt naturalny – 4,6 gr,
  • Mleko odtłuszczone w proszku – 51 gr,
  • Lody śmietankowe – 4,4 gr,
  •  Ser twarogowy – 3,2 gr,
  • Mleko bezlaktozowe poniżej – 1 gr,
  • Ser żółty laktozowy i ser żółty bezlaktozowy poniżej – 0,1 gr.

Produkty, które mogą zawierać laktozę:

  • chleb, produkty piekarnicze,
  • lody, czekolada mleczna,
  • płatki i kasze zbożowe
  • sosy do sałatek i sosów,
  • puree ziemniaczane w proszku,
  • płatki śniadaniowe i batony zbożowe,
  • konserwy mięsne,
  • naleśniki,
  • sosy sałatkowe, majonezy,
  • ziemniaki, zupy instant, ryż i makaron mieszanki,
  • cukierki i inne przekąski,
  • gotowe mieszanki do robienia naleśników, ciastek i ciasteczek,
  • margaryna,
  • zupy w proszku,
  • niektóre leki, w których laktoza jest nośnikiem substancji działającej.

Czym zastąpić produkty mleczarskie?

Nabiał jest dobrym źródłem białka, wapnia czy witamin B2 i B12. Z tego powodu należy pamiętać, aby włączyć do swojej diety:

  • soję i produkty sojowe – tofu,
  • mięso, drób, ryby, jaja
  • ryby
  • orzechy i nasiona

Produkty bogate w wapń:

mak niebieski 1266 mg

wodorosty ok 400 mg

sardynka w oleju 330mg

mąka sojowa pełnotłusta 269mg

sardynka w pomidorach 250mg

amarantus, nasiona 248mg

migdały 239mg

tofu marynowane 220mg

figi suszone 203mg

len, nasiona 195 mg

pietruszka, liście 193mg

popping z amarantusa 188mg

orzechy laskowe 186mg

fasola biała sucha 163mg

jarmuż 157mg

żółtko jaja 147mg

morele suszone 139mg

orzechy pistacjowe 135mg

słonecznik, nasiona 131mg

sezam, nasiona 114mg

W tych produktach laktoza też występuje

Laktoza jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym. Jako że nie jest metabolizowana przez drożdże, nie daje mdłego smaku i powoduje brązowienie wypieków dodawana jest do:

– napojów,

– pieczywa,

– ciast w proszku,

– sosów w proszku,

– płatków śniadaniowych,

– wędlin i gotowych wyrobów mięsnych,

–  leków

– środków wspomagających odchudzanie.

Już wiecie skąd pochodzi piękny kolor frytek kupowanych w fast food- ach. Roczna produkcja laktozy w USA dla potrzeb przetwórstwa wynosi 300 mln kg rocznie.

Please follow and like us:
Facebook
GOOGLE
https://dietafigura.pl/dlaczego-wiekiem-spada-tolerancja-laktozy/
TWITTER

3 dni GRATIS!

Wybierz dowolny typ diety na 30 dni, a 3 dni otrzymasz GRATIS!