Niedobór laktazy jest podstawową przyczyną  nietolerancji laktozy. Nietolerancję laktozy cechuje występowanie objawów klinicznych związanych z dysproporcją między ilością spożytej z żywnością laktozy a możliwością jej strawienia i wchłonięcia w jelicie.

Nietolerancja laktozy a wiek

Najwyższa aktywność laktazy występuje u noworodków i niemowląt w okresie karmienia piersią, później jej produkcja stopniowo zanika. Związane jest to ze zmianą sposobu odżywiania bowiem mleko matki zastępowane jest przez inne pokarmy. Laktaza staje się niepotrzebna. Z wiekiem ilość laktazy maleje, co może objawiać się nietolerancją laktozy.

Nietolerancja laktozy – objawy

  • nudności,
  • wzdęcia,
  • przelewania w jelitach,
  • uczucie pełności,
  • kolka jelitowa,
  • biegunka po około 30 minutach do 2 godzin po posiłku.

Istotne informacje w przypadku zmagań z nietolerancją laktozy

Poznaj zawartość laktozy w wybranych produktach:

  • Mleko krowie 2 % – 4,7 gr,
  • Kefir – 4,1 gr,
  • Śmietana – 3,6 gr,
  • Jogurt naturalny – 4,6 gr,
  • Mleko odtłuszczone w proszku – 51 gr,
  • Lody śmietankowe – 4,4 gr,
  • Ser twarogowy – 3,2 gr,
  • Mleko bezlaktozowe poniżej – 1 gr,
  • Ser żółty laktozowy i ser żółty bezlaktozowy poniżej – 0,1 gr.

Produkty, które mogą zawierać laktozę:

W przypadku nietolerancji laktozy, należy wystrzegać się produktów, mogących zawierać laktozę. Są to między innymi:

  • chleb, produkty piekarnicze,
  • lody, czekolada mleczna,
  • płatki i kasze zbożowe
  • sosy do sałatek i sosów,
  • puree ziemniaczane w proszku,
  • płatki śniadaniowe i batony zbożowe,
  • konserwy mięsne,
  • naleśniki,
  • sosy sałatkowe, majonezy,
  • ziemniaki, zupy instant, ryż i makaron mieszanki,
  • cukierki i inne przekąski,
  • gotowe mieszanki do robienia naleśników, ciastek i ciasteczek,
  • margaryna,
  • zupy w proszku,
  • niektóre leki, w których laktoza jest nośnikiem substancji działającej.

Czym zastąpić produkty mleczarskie w przypadku nietolerancji laktozy?

Nabiał jest dobrym źródłem białka, wapnia czy witamin B2 i B12. Z tego powodu należy pamiętać, aby włączyć do swojej diety:

  • soję i produkty sojowe – tofu,
  • mięso, drób, ryby, jaja
  • ryby
  • orzechy i nasiona

Należy również urozmaicić swoją dietę o produkty, zawierające dużo wapnia, czyli:

  • mak niebieski 1266 mg
  • wodorosty ok 400 mg
  • sardynka w oleju 330mg
  • mąka sojowa pełnotłusta 269mg
  • sardynka w pomidorach 250mg
  • amarantus, nasiona 248mg
  • migdały 239mg
  • tofu marynowane 220mg
  • figi suszone 203mg
  • len, nasiona 195 mg
  • pietruszka, liście 193mg
  • popping z amarantusa 188mg
  • orzechy laskowe 186mg
  • fasola biała sucha 163mg
  • jarmuż 157mg
  • żółtko jaja 147mg
  • morele suszone 139mg
  • orzechy pistacjowe 135mg
  • słonecznik, nasiona 131mg
  • sezam, nasiona 114mg

 

Laktoza w przemyśle spożywczym i jej wpływ na nietolerancję laktozy

Laktoza jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym. Jako że nie jest metabolizowana przez drożdże, nie daje mdłego smaku i powoduje brązowienie wypieków dodawana jest do:

  • napojów,
  • pieczywa,
  • ciast w proszku,
  • sosów w proszku,
  • płatków śniadaniowych,
  • wędlin i gotowych wyrobów mięsnych,
  • leków
  • środków wspomagających odchudzanie.

 

Już wiecie skąd pochodzi piękny kolor frytek kupowanych w fast foodach. Roczna produkcja laktozy w USA dla potrzeb przetwórstwa wynosi 300 mln kg rocznie.

Dowiedz się, czym jest błonnik pokarmowy w diecie i dlaczego warto zadbać o jego spożywanie, poznaj również nasze specjalistyczne diety oferowane w ramach cateringu dietetycznego!

Tagi: nietolerancja laktozy, tolerancja laktozy, laktaza, laktoza, produkty zawierające laktozę