Huśtawka emocjonalna jest częstą przyczyną podjadania pomiędzy posiłkami. Kobiety najczęściej w tym okresie sięgają po wysokokaloryczne słodycze, które zwiększają produkcję serotoniny i endorfiny w organizmie, w wyniku czego humor polepsza się, niestety kosztem nadprogramowych kilogramów.

Kobiety w okresie menopauzy chętniej jedzą zbyt obfite posiłki, często nadmiernie bogate w tłuszcze i węglowodany.

Dlaczego?

Dlatego, że wahania nastroju sprzyjają podjadaniu słodyczy. Okazuje się, że w trakcie stresu i zaburzeń hormonalnych ośrodek głodu i sytości ulega zaburzeniu i mylnie jest odbierane odczucie głodu. Dlatego ważne, żeby zapamiętać kilka ważnych zasad, jakimi powinna się rządzić dieta przy menopauzie:

  1. Dieta podczas menopauzy powinna składać się z produktów o niskim i średnim indeksie glikemicznym.
  2. Posiłki powinny być jedzone regularnie, tak żeby zapobiegać napadom głodu i nie dopuścić do spadku stężenia glukozy we krwi.
  3. Ważne jest też drugie śniadanie i podwieczorek (warto zjadać wtedy na przykład owoce z jogurtem).
  4. Obiad to największy posiłek, który powinien stanowić około 35 proc. zapotrzebowania energetycznego w ciągu dnia.
  5. Kolacja nie powinna zastępować obiadu, może być podawana na ciepło, ale porcja musi być zdecydowanie mniejsza od porcji obiadowej.
  6. Posiłki powinny być syte i zawierać węglowodany złożone.

Przy układaniu niskokalorycznego jadłospisu warto wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym:

Niski poziom IG, poniżej 50, mają:

  • owoce: jabłka, pomarańcze, grejpfruty, gruszki, morele, czereśnie, wiśnie, truskawki, poziomki, maliny, brzoskwinie, śliwki, żurawina
  • warzywa: sałaty i kapusty, szpinak, ogórki, świeża kukurydza, fasolka szparagowa, brokuły, kalafior, marchewka surowa, pomidory, papryka, zielony groszek, rzodkiewki, rzepa, szparagi, grzyby, itp.
  • nabiał: chude mleko krowie, kozie, sojowe, maślanka, jogurty niesłodzone, kwaśne mleko, chude sery
  • pieczywo: razowy chleb jęczmienny, chleb gryczany, pumpernikiel
  • makarony: pełnoziarniste, razowe produkowane, wszystkie makarony, ale ugotowane „al dente”
  • otręby pszenne i owsiane, kasze: jęczmienna perłowa, gryczana palona i nie palona, całe ziarna żyta i pszenicy, ryż: dziki, biały
  • nasiona roślin strączkowych: soczewica (brązowa, czerwona i zielona), ciecierzyca, fasola (czerwona, Mung, czarna, biała,) groch (żółty i zielony), soja, bób
  • nasiona i orzechy: arachidowe, pekan, tureckie, migdały, soja, nasiona słonecznika nasiona lnu, pestki dyni.

Oparcie diety o produkty zawierające niski indeks glikemiczny zapewni kontrolę wagi, a nawet utratę zbędnych kilogramów. Pamiętajmy jednak o tym, że nie chodzi tu o stosowanie głodówek i restrykcyjnych diet. Zdaniem dietetyków wystarczy na przykład ograniczyć dobowe spożycie energii o 200 kcal, aby zapobiec tyciu.

Please follow and like us:
Facebook
GOOGLE
https://dietafigura.pl/dlaczego-kobiety-podjadaja-okresie-menopauzy/
TWITTER

3 dni GRATIS!

Wybierz dowolny typ diety na 30 dni, a 3 dni otrzymasz GRATIS!