Wchodzisz w okres klimakterium? Zacznij dbać o dietę. To niezwykle ważne dla samopoczucia, by dieta przy menopauzie działała wspomagająco na Twój organizm. Warto wykluczyć lub przynajmniej ograniczyć cukier, który można zastąpić stewią lub ksylitolem. Lepiej w ogóle zrezygnować z kupnych ciast i słodyczy, które oprócz cukru zawierają także szkodliwe kwasy tłuszczowe typu trans, uszkadzające naczynia krwionośne. Nie są wskazane także wszystkie produkty typu fast food, czerwone mięso, konserwy i inne produkty bogate w sól. Trzeba też pamiętać, że kofeina w nadmiarze prowadzi do utraty wapnia, a szczaw, rabarbar i czarna herbata w dużych ilościach ograniczają przyswajanie wapnia.

Dieta dla kobiet dojrzałych 45+ przy menopauzie bez słodyczy, alkoholu i tłuszczów zwierzęcych

Z diety przy menopauzie trzeba wyeliminować słodycze, alkohol i tłuszcze zwierzęce, zmniejszyć spożycie soli, żeby woda nie zatrzymywała się w organizmie. Można ją zastąpić aromatycznymi ziołami: bazylią, natką pietruszki, szczypiorkiem i innymi przyprawami.

Większą część jadłospisu powinny stanowić warzywa i owoce. Soki owocowe powinny być naturalne, świeżo wyciskane, gdyż mają dużo błonnika, wpływającego korzystnie na trawienie, a także przeciwdziałającego niektórym nowotworom. Powinnaś także zwiększyć wysiłek fizyczny – 30 minut ćwiczeń i godzina marszu – to porcja dzienna aktywności fizycznej w okresie przekwitania.

Zadbaj o kości– wapń i potas w diecie przy menopauzie

Menopauza zwiększa ryzyko osteoporozy, dlatego tak ważne jest dostarczenie odpowiedniej ilości wapnia, żeby zachować zdrowe kości. Kobieta w czasie przekwitania powinna spożywać każdego dnia 3 porcje produktów mlecznych (mleko, sery, jogurty, maślanki, kefiry). Ważne, żeby były to produkty niskotłuszczowe i nie zawierały cukru.

Powinny być bogate w wapń i witaminę K, które pomagają utrzymać właściwą mineralizację kości. Dobre są także zielonolistne warzywa, np. szpinak, jarmuż, rukola. Do zielonej sałatki można dorzucić trochę startego żółtego sera i kilka orzechów.

Dieta przy menopauzie jesienią i zimą – nie zapomnij o witaminie D

Jesienią i zimą, kiedy mamy deficyt słońca, dietę przy menopauzie warto uzupełniać o witaminę D.  Produkty spożywcze nie są w stanie bowiem pokryć całkowitego zapotrzebowania organizmu na ten związek chemiczny.

Kobiecie w okresie menopauzy zagraża nie tylko rozwój osteoporozy, ale także nadciśnienie, dlatego trzeba do diety włączać pomidory, banany, morele i awokado, które są bogate w potas i regulują ciśnienie krwi.

Tagi: dieta przy menopauzie, menopauza osteoporoza, osteoporoza przy menopauzie, dieta w okresie menopauzy, dieta witamina D